Δαίδαλος και Ίκαρος


Ο Δαίδαλος ήταν ένας περίφημος αρχιτέκτονας και γλύπτης. Είχε τόσο ταλέντο που τα αγάλματά του ήταν πρακτικά σαν ζωντανά. Πήρε τον ανηψιό του τον Θάλο σαν μαθητευόμενο και τον δίδαξε τα πάντα. Ο Δαίδαλος είδε πόσο εξαιρετικά ταλαντούχο ήταν το αγόρι που από ζήλεια και φόβο ότι θα τον ξεπεράσει, τον σκότωσε.
Το σώμα του Θάλου ανακαλύφθηκε και ο Δαίδαλος καταδικάστηκε σε θάνατο. Δραπέτευσε όμως και έφυγε για το νησί Κρήτη. Ο βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας,είχε ακούσει για το μεγαλείο του Δαίδαλου και τον έφερε στο παλάτι όπου έβαλε τον αρχιτέκτονα να σχεδιάσει και να χτίσει ένα κτίριο για να βάλει μέσα τον ιερό Μινόταυρο.
Το κτίριο ονομάστηκε Λαβύρινθος και κτίστικε σαν λαβύρινθος που κανένας δεν θα μπορούσε να δραπετεύσει χωρίς να ξέρει το μυστικό του. Ο Δαίδαλος σχεδίασε πολλά άλλα όμορφα κτίρια για τον βασιλιά. Ο Μίνωας ήταν πολύ ευχαριστημένος με την δουλειά του Δαίδαλου. Αλλά φοβόταν πως ο μεγάλος αρχιτέκτονας θα φύγει από την Κρήτη. Κλείδωσε τον Δαίδαλο και τον γιο του τον Ίκαρο μέσα στον Λαβύρινθο.
Ο Δαίδαλος σκέφτηκε ένα τρόπο να δραπετεύσει. Έφτιαξε δύο ζευγάρια φτερά από ελαφρύ ξύλο και πούπουλα. Τα κόλλησε με κερί, και αυτός και ο γιος του θα πετούσαν μακρυά από την Κρήτη.
Πριν αρχίσουν να πετούν έδωσε στον γιο του μια συμβουλή:
"Μην πετάς πολύ ψηλά γιατί ο ήλιος θα λυώσει το κερί και τα φτερά θα δυαλυθούν. Επίσης μην πετάξεις πολύ χαμηλά, κοντά στην θάλασσα, γιατί τα φτερά θα βραχούν και θα βαρύνουν και θα πέσεις στην θάλασσα".
Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος άρχισαν το ταξίδι τους. Όλα πήγαιναν καλά αλλά δυστυχώς, ο Ίκαρος ήταν τόσο ενθουσιασμένος που πετούσε και ξέχασε την συμβουλή του πατέρα του. Πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και όπως το κερί έλυωσε, έπεσε στην θάλασσα κοντά σε ένα μικρό νησί και πνίγηκε. Ο Δαίδαλος είδε το γιο του να πέφτει και κατέβηκε στο νησί. Βρήκε το σώμα του γιου του και το έθαψε στην παραλία.
Το νησί πήρε το όνομα "Ικαρία", από τον Ίκαρο και η θάλασσα ονομάστηκε "Ικάριο Πέλαγος".
Ο Δαίδαλος έφτασε στην Σικελία όπου έχτισε ένα φρούριο για τον βασιλιά Κόκαλο.

1 σχόλιο: