Οι Άθλοι του Ηρακλή (2)


Το χρυσο-κέρατο ελάφι της Άρτεμης

Ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να πιάσει το χρυσο-κέρατο ελάφι. Αυτό το ελάφι ήταν το αγαπημένο ζώο της θεάς Άρτεμης. Υπήρχαν 5 από αυτά τα ελάφια, τα τέσσερα τα έπιασε η θεά για να τραβούν το άρμα της. Το πέμπτο δραπέτευσε στα βουνά της Αρκαδίας, όπου κατάστρεφε τα σπαρτά για πολλά χρόνια.
Ο Ηρακλής έφυγε για να προσπαθήσει να πιάσει το ελάφι. Όταν έφτασε κοντά στα βουνά της Αρκαδίας είδε το ελάφι, αλλά γρήγορο σαν τον άνεμο όπως ήταν, εξαφανίστηκε από μπροστά του. Ένα χρόνο προσπαθούσε να ακολουθήσει τα ίχνη του, και τελικά πληρώθηκε για την υπομονή του. Μια μέρα όταν το ελάφι έπινε νερό αφού είχε βοσκήσει στα χωράφια, ο Ηρακλής το κυνήγησε. Το ελάφι ήταν τόσο χορτάτο που δεν μπορούσε να τρέξει όπως συνήθως και έτσι ο Ηρακλής μπόρεσε να το πιάσει. Του έδεσε τα πόδια και το έβαλε πάνω στους δυνατούς ώμους του, για να το μεταφέρει στον βασιλιά.
Στο δρόμο όμως η Άρτεμις εμφανίστηκε και του ζήτησε να της δώσει το ελάφι που τόσα χρόνια της ξέφευγε. Ο Ηρακλής υποκλίθηκε στην πανίσχυρη θεά και της εξήγησε για τον χρησμό και τις διαταγές που έλαβε από τον Ευρυσθέα. Η Άρτεμις κατάλαβε και άφησε τον Ηρακλή να πάρει το ελάφι στην Τίρυνθα.
Όπως είπαμε πριν, ο Ευρυσθέας φοβόταν πως ο Ηρακλής θα του έπαιρνε τον θρόνο. Γι' αυτό κάθε φορά που ο Ηρακλής επέστρεφε από έναν άθλο, ο Ευρυσθέας προσπαθούσε να τον στείλει σε έναν πιο επικίνδυνο, ελπίζοντας πως μπορεί να σκοτωθεί.


Ο κάπρος του Ερύμανθου 
   Τον διέταξε, λοιπόν, να του φέρει πίσω ζωντανό τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Αυτό το αγριογούρουνο ζούσε στο βουνό Ερύμανθος στην Αρκαδία. Ήταν μεγάλο ζώο, άγριο με μεγάλους μυτερούς χαυλιόδοντες και προξενούσε προβλήματα στην περιοχή.
   Μήνες ο Ηρακλής προσπαθούσε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία, να πιάσει τον κάπρο ζωντανό. Τελικά κυνήγησε το αγριογούρουνο σε ένα στενό λαγκάδι.
   Τρέχοντας να δραπετεύση από τον Ηρακλή, έπεσε από ένα μικρό γκρεμό. Ευτυχώς, εξαιτίας της πυκνής βλάστησης ο κάπρος ήταν ζωντανός αλλά αναίσθητος. Ο Ηρακλής έδεσε το ζώο και το πήγε στο βασιλιά.

Οι στάβλοι του Αυγεία 
Στα αρχαία χρόνια οι βασιλιάδες συνήθιζαν να διατηρούν μεγάλα κοπάδια από διάφορα ζώα. Αυτά τα κοπάδια ήταν ιδιοκτησία του βασιλιά και της οικογένειάς του, και αυτός ήταν ένας τρόπος που οι αρχαίοι έλληνες μετρούσαν τον πλούτο τους.
    Ο βασιλιάς Αυγείας της Ήλιδας ζήτησε από τον Ευρυσθέα βοήθεια με το καθάρισμα των στάβλων του. Ζήτησε να του στείλει σκλάβους να καθαρίσουν όλη την κοπριά που είχε μαζευτεί στους σταύλους του για πολλά χρόνια. Ο Ευρυσθέας του είπε ότι θα τον βοηθήσει και έστειλε τον Ηρακλή αντί για σκλάβους.
   Ο Ηρακλής έφτασε στην Ήλιδα και αφού επιθεώρησε τους σταύλους, είπε στον βασιλιά ότι θα κάνει αυτή την δουλειά σε μια μέρα, αν ο Αυγείας του δώσει 10% (δέκα τοις εκατό) από τα κοπάδια του. Ο Αυγείας συμφώνησε πιστεύοντας ότι κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε μια μέρα. Αλλά όμως ο Ηρακλής είχε ένα πολύ καλό σχέδιο.
    Γκρέμισε ένα τοίχο των σταύλων και άλλαξε τη κατεύθυνση των δύο κοντινών ποταμών, του Αλφειού και του Πηνειού. Κάθισε κάτω παρακολουθώντας το νερό των δύο ποταμών να κάνει την δουλειά. Όταν ξεπλύθηκε όλη η κοπριά, ξανάχτισε τον τοίχο και πήγε στον Αυγεία, να πάρει την πληρωμή του. Ο Αυγείας αρνήθηκε και είπε στον Ηρακλή ότι δεν θα τον πληρώσει γιατί είχε ζητήσει σκλάβους να κάνουν την δουλειά και όχι τον Ηρακλή.
   Ο Ηρακλής γύρισε στην Τίρυνθα και βρήκε τον Ευρυσθέα πολύ στεναχωρημένο, που ο Ηρακλής ζήτησε πληρωμή για αυτό τον άθλο.
    O Ηρακλής πήρε την εκδίκησή του μετά από χρόνια, όταν δεν ήταν πια κάτω από τις διαταγές του Ευρυσθέα. Με μεγάλο στρατό, πήγε στην Ήλιδα. Νίκησε τον Αυγεία και πήρε τα κοπάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου