Δημιουργία του Κόσμου - Τιτανομαχία - Θεοί του Ολύμπου


Οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να εξηγήσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα με μύθους. Παρακάτω είναι η εξήγησή τους για την δημιουργία του κόσμου.

  Στην αρχή υπήρχε το χάος, ένα άδειο διάστημα. Από το χάος γεννήθηκαν η Γη , η νύχτα  και η μέρα. Από την Γη γεννήθηκαν τα βουνά, η θάλασσα, και ο Ουρανός, ο πρώτος θεός.
  Από τον Ουρανό και την Γη γεννήθηκαν 13 παιδιά, οι τιτάνες. Επειδή ο Ουρανός φοβόταν πως μια μέρα, ένα από τα παιδιά του θα του πάρει τον θρόνο, μόλις γεννιόταν, ο Ουρανός, τα έριχνε σε μια βαθιά σπηλιά. Ένα από τα παιδιά του ο Κρόνος, ο νεώτερος, ήταν πολύ έξυπνος και αποφασιστικός. Δραπέτευσε και με την βοήθεια της μητέρας του πήρε τον θρόνο από τον Ουρανό. Μετά ελευθέρωσε τους αδελφούς του και τις αδελφές του και με την βοήθειά τους έγινε ο κυρίαρχος του κόσμου.
 Ο Κρόνος φοβόταν πως τα παιδιά του θα του έκαναν το ίδιο πράγμα που έκανε αυτός στον πατέρα του. Έτσι οταν η γυναίκα του η Ρέα, γεννούσε, ο Κρόνος καταβρόχθιζε το κάθε παιδί. Αφού κατάπιε τα πρώτα 5 παιδιά του, η Ρέα προσπάθησε να γλυτώσει το έκτο της παιδί. Τον έλεγαν Δία-Ζευς. Η Ρέα έδωσε του Κρόνου μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα για να την φάει και πήρε τον μικρό Δία στην Κρήτη. Εκεί σε μια σπηλιά πάνω σε ένα βουνό, μια γίδα τον έτρεφε με το γάλα της, και οι νύμφες τον φρόντιζαν.
  Όταν ο Δίας μεγάλωσε, πήρε τον θρόνο από τον Κρόνο και τον ανάγκασε να βγάλει τους αδελφούς του και τις αδελφές του από την κοιλιά του. Ένας μεγάλος πόλεμος άρχισε τότε μεταξύ του Κρόνου και του Δία. Ο Κρόνος είχε με το μέρος του τους Τιτάνες και ο Δίας τα αδέλφια του.
  Ο πολεμος κράτησε 10 χρόνια. Ο Δίας με την βοήθεια τριών γιγάντων που είχαν 100 χέρια ο καθένας, νίκησε και έγινε ο κυρίαρχος του κόσμου. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως Τιτανομαχία.
 Μετά την Τιτανομαχία ο κόσμος χωρίστηκε σε τρία μέρη, μεταξύ των τριών αδελφών, του Δία, του Ποσειδώνα και του Άδη ή Πλούτωνα. Ο Δίας πήρε τον ουράνο, ο Ποσειδώνας την θάλασσα και ο Άδης τον κάτω κόσμο, που επίσης ονομάζεται Άδης.
  Η στεριά και ο Όλυμπος δεν δώθηκαν σε κανέναν. Ο Δίας ήταν ο πιο ισχυρός μεταξύ των θεών. Τα αδέλφια του, οι αδελφές του και τα παιδιά του πήραν διαφορετικές θέσεις στον Όλυμπο. Υπήρχαν πολλοί θεοί και θεές. Οι πιο σημαντικοί όμως, ήταν οι έξι θεοί και οι έξι θεές του Ολύμπου που ονομάζονται επίσης Ολύμπιοι θεοί:

Οι Θεοί
  • Διας/Ζευς =  Ο βασιλιάς των θεών και των ανθρώπων.
  • Ποσειδώνας =  Ο θεός της θάλασας.
  • Απόλλωνας =  Ο θεός του ήλιου, της μουσικής και της μαντικής.
  • Ερμής =  Ο αγγελιοφόρος των θεών.
  • Άρης =  Ο θεός του πολέμου.
  • Ήφαιστος =  Ο θεός της φωτιάς και ο τεχνίτης των θεών. Έφτιαχνε τους κεραυνούς του Δία.

Οι Θεές

  • Ήρα = Η γυναίκα του Δία, η βασίλισσα των θεών
  • Αθηνά =  Η κόρη του Δία, θεά της σοφίας.
  • Αφροδίτη =  Η θεά της ομορφιάς. Γεννήθηκε από τον αφρό της θάλασσας σε μια παραλία της Κύπρου .
  • Δήμητρα =  Η θεά της γεωργίας.
  • Άρτεμη =  Η θεά του κυνηγίου.
  • Εστία =  Η θεά του σπιτιού και της οικογένειας.

Άλλοι Θεοί

   Υπήρχαν και άλλοι θεοί που δεν ζούσαν στο βουνό Όλυμπο. Μερικοί απ' αυτούς είναι:
  • Άδης ή Πλούτωνας =  Ο θεός του κάτω κόσμου, αδελφός του Δία.
  • Διόνυσος =  Γιος του Δία, ο θεός του κρασιού.
  • Πάνας =  Γιος του Ερμή, θεός των βοσκών και των κοπαδιών.

17 σχόλια:

  1. Απλά τα πράγματα και με απλά λόγια:
    Τιτάνες υπήρχαν και υπάρχουν. Τιτίνες ή Τιτάνες = τα μόρια που αποτελούν το ΆΤΟΜΟ. Το άτομo αποτελείτε από 3 Τιτίνες (Δωρικα) το πρωτόνιο, το Ηλεκτρόνιο, και το Νευτρόνιο. Mε αυτά τα 3, και την Βαρύτητα είναι φτιαγμένα τα πάντα όσα εν τω ουρανώ άνω, και όσα κάτω επί τής γης εκτός, από τον λόγο . (τιτάνια προσπάθεια, Τιτανικός, Τιτθός, αλλά και Δωρικα, Tiny (Μικροσκοπικό) Μαζί με τον λόγο αυτές οι πέντε δυνάμεις, αποτελούν τα ΠΕΝΤΕ (πάντα) γιάυτό και το τέττθρίππον (Ηνίοχος με τα τέσσερα άλογα)
    Τέσσεραι ΑΛΟΓΑΙ δυνάμεις τυς φύσεως και η πέμπτη η Ενλογος δύναμη ο Άνθρωπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ένλογος δύναμη (ο άνθρωπος) είναι και ο "υπηρέτης η αλλιώς δούλος του Θεού" διότι είναι υποχρεωμωνος να μεταλαμπαδίζει τόν λόγο του Θεού,
    "Εν αρχή ην ο λόγος ο λόγος ήν προς τον Θεό, και Θεός ήν ο λόγος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κρόνος φοβόταν πως τα παιδιά του θα του έκαναν το ίδιο πράγμα που έκανε αυτός στον πατέρα του. Έτσι οταν η γυναίκα του η Ρέα, γεννούσε, ο Κρόνος καταβρόχθιζε το κάθε παιδί.
    Δηλαδή, με απλά λόγια: Ότι περνάει κοντά από τον Κρόνο αυτός το Καταβρωχθίζει, Αλλιώς λέγετε και Τάλλος, όπως το αρπαχτικπο στον αέρα αρπάζει το πετούμενο θυραμα του με τα νύχια του TALONS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερμής = Ο αγγελιοφόρος των θεών = το φως του Ήλιου και γενικά το φως,
    Με μια ακτινογραφία σε πληροφορεί ο Ερμής, εάν έχεις σπαζμένο το κόκκαλο στον Πόδα σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήρα = Η γυναίκα του Δία, η βασίλισσα των θεών = η ΗΡΕΜΙΑ (ηρέμησε) από εδώ και το Ιράν, (άκουσον, άκουσον) αλλά και η Βασίλισσα της Διχώνειας και της κακίας ναι, καλά το λέω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΆΔΗΣ = δημιουργεία...
    Άδης ή Πλούτωνας ή κάτω κόσμος = η ΓΗ γιατί, ο απάνω κόσμος είναι ο έναστρος ουρανός...Αλλά, και ο άνθρωπος είναι ένας επί μέρους Άδης, έχει ΑΔΕΝΕΣ που δημιουργούν
    Πλούτων επιδή έχει Ωκεανό με πλεούμενα που επιφέρουν Πλούτο....
    Επίσης η γή ονομάζετε και Τάρταρος εναι γεμάτη ΤΑR (Δωρικα) = Πίσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άρτεμις από το Ατάω - Αρτώ, θεά της φύσεως/Δάσους
    Άρτια η φύσης δεν μπωρεις να προσθέσης λιθαράκι στο Τέλειο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αθηνά...= ΑΙΘΗΡ ΝΑΥΣ = ο (ναύτη) ή τού Θεού Σοφία που πλανάτε στους Αιθέρες είναι γεγονός ότι οι Ιδέες είναι πλανώμενες (μού κατέβηκε μια Ιδέα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δήμητρα.... Δημήτρης (δημιουργός) είναι ο Ήλιος αλλά και η Δήμητρα και ΔΗ, Μητέρα μας ΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήφαιστος = Ο θεός της φωτιάς και ο τεχνίτης των θεών..., αυτόν είναι μέσα στον πυρήνα του ήλιου και (σφυρηλατεί) διασπά τα άτομα του υδρογόνου πάνω στο αμόνι του δημιουργώντας με διάφορους συνδυασμούς ότι στή φύση παράγετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απόλλωνας = ο ίδιος ο Ήλιος, = Θεός, μας χαρίζει τη θέαση....μπωρει να έχουμε μάτια αλλά δεν είμαστε αυτόφωτοι
    Απόλλων, Απάλλαχ (Αραβικά) και κοινώς Αλλάχ για τους φίλους μας τους Μουσουλμάνους....σήμερα μπωρει να μη λέμε "Απάλλαχ" όμως λέμε Απαλλάχ-τηκα, δέν λέμε Αλλάχ, όμως λέμε Αλαλλαγμός....(στη Μάχη αλαλλάζωντας φωνάζωμε ΑΕΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δωρικός η Αθήνα λέγεται Μινέρβα, από εδώ το Δωρικό MIND (Μυαλό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποσειδώνας = Ο θεός της θάλασσας = Ο Ωκεανός = Πόσης/Πότης τής Δόνας γης, (Ποτίζει καί Δονίζει τη γη, το Δουνιά (ντουνιά)
    Από Πόσης έχουμε Δωρικά (Μπόσης) καί BOSS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο θεός του ήλιου, καί της μουσικής ο Απόλλωνας...
    Μουσικής διότι ως επτάχορδη λύρα του Απόλλωνος είναι ή ακτίνα φωτός με τα επτά φάσματα ή αλλιώς, αγέλη οι ακτίνες φωτός είναι και αι Ιεραί ΑΓΕΛΑΔΕΣ του Απόλλωνος.....όσο όμως και να μην αντιλαμβανιώμαστε το φως κατεβένει σπυροΐδώς και με μουσική που εμείς δεν μπωρούμε να ακούσωμε όπως και το ρεύμα, στο καλώδιο της ΔΕΗ προχωρώντας, κάνει θόρυβο που πάλι εμείς δεν αντολαμβανώμαστε, η γάτα όμως το αντιλαμβάνετε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O θεός Διόνυσος ή Βάκχος είναι ο θεός του Αμπελιού, τού Ιερού δένδρου της συκιάς, και του Κήπου.
    Όπου δείς αμπέλι στην άκρη υπάρχουν φυτεμένες συκιές.....από το Βάκχος ο ΒΑΚΧΣΕΣ (Βακξες) Μπαξές.
    Από'λα έχει ο Μπαξές....ξέρετε Μπαξές δεν είναι Τουρκική λέξη...Δεν υπάρχουν ξένες (Δηλώσσες δηλώνουν τη σκέψη μας) γλώσσες, μόνο Ελληνικές διαφωρετικές Διάλεκτοι. Βακχουλίτσα λένε το πύλινο δοχείο ή τώρα υάλινο, πλεκτό απέξω που βεζουν κρασί οι άνθρωποι ή κοινώς.... Μπουχλίτσα και (Βούχλη) Μπούχλη λέμε τον Μέθυσο στηνη Κρήτη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάνας γενικά ο θεός της Πανίδας....από εδώ το Ιταλικό ψωμί Πανίνη (μικρό ψωμάκι) όπως και το τηγάνι Δωρικώς PAN, θα φτιάξωμε(pancakes) επίσης ο Πάνας είναι Θεός της Γονιμότητας τής Πανίδας, σε αρχαίες παραστάσεις βλέπουμε τον Πάνα με ποδάρια Κατσίκας να γονυποποιοί οικόσιτα ζώα και άγρια της πανίδος και αυτό επιδή ο Εύκτακτος ανθρώπινος νούς χρειάζετε Ικόνα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο Τιτάνας Πάλλας έναντι της Αθηνάς Παλλάς;

    Εξήγηση γι' αυτούς τους Θεούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή